top of page
GIA02797.JPG
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαΆννα Παπαναστασοπούλου

Βρυγμός: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών

Ο βρυγμός είναι ο επιστημονικός όρος για την περιγραφή μιας παραλειτουργικής ( μη φυσιολογικής ) συνήθειας η οποία χαρακτηρίζεται από το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών που μπορεί να συμβαίνει τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Προκαλείται πόνος στο πρόσωπο και φθορές στα δόντια, εκτός της λειτουργίας της μάσησης. Οι περισσότερες μελέτες εκτιμούν ότι προσβάλλει το 5-20 % των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτή η παραλειτουργική συνήθεια αποδίδεται σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και γίνεται εύκολα αντιληπτή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων την παρουσιάζει ακούσια κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Στο βρυγμό η δύναμη με την οποία μπορεί κάποιος να σφίξει τα δόντια του, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να είναι και έξι φορές μεγαλύτερη από την πίεση που ασκεί πάνω σε αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Συμπτώματα του βρυγμού είναι γενικά:


  1. Πόνος στη γνάθο ή στην άρθρωση

  2. Πονοκέφαλος ( έχει υπολογιστεί ότι όσοι πάσχουν από βρυγμό έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κεφαλαλγίες )

  3. Πόνος στους μύες της κεφαλής και της κάτω γνάθου

  4. Θόρυβος ( clicking ) κατά το άνοιγμα του στόματος

  5. Περιορισμός στο άνοιγμα του στόματος


Αλλά και ειδικά στο στόμα, όπως:

  1. Αποτριβή και φθορά στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών

  2. Διάβρωση στην περιοχή του αυχένα των δοντιών

  3. Κατάγματα των δοντιών, εμφράξεων ή προσθετικών εργασιών

  4. Κινητικότητα των δοντιών.


Αιτιολογία


Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο προκαλείται ο βρυγμός δεν είναι ακόμα γνωστός. Η πάθησηείναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ως αιτιολογικοί παράγοντες έχουν αναφερθεί κατά καιρούς πολλοί, όπως γενετικοί και παθοφυσιολογικοί παράγοντες καθώς και η σύγκλειση των δοντιών. Επιπλέον, το άγχος, η ψυχολογική πίεση και η συναισθηματική φόρτιση που πολλοί ασθενείς αναφέρουν, φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες στο μηχανισμό αιτιοπαθογένειας και εκδήλωσης της νόσου.




Διάγνωση


Ο βρυγμός είναι μια παραλειτουργική δραστηριότητα που συμβαίνει υποσυνείδητα, χωρίς οι

ασθενείς στην πλειονότητα τους να γνωρίζουν ότι τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους. Ο οδοντίατρος αναγνωρίζει αμέσως τις αποτριμμένες επιφάνειες των δοντιών. Επίσης, σχεδόν

πάντα η γλώσσα του ασθενούς εμφανίζει στα πλαγιά χείλη της εικόνα <<δαντελωτών>> πτυχώσεων από τα εντυπώματα που αφήνουν τα δόντια κατά την πίεση της γλώσσας στην εσωτερική τους επιφάνεια, όταν ο ασθενής σφίγγει τα δόντια του. Τέλος, κατά την κλινική εξέταση σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται επώδυνη αντίδραση του ασθενούς στην ψηλάφηση των μασητήριων μυών, ενώ ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν στο ιστορικό τους συχνούς πονοκεφάλους ( συνήθως αμφίπλευρη πίεση στην περιοχή των κροτάφων, χαρακτηριστική σαν να τους σφίγγει μια μέγγενη το κεφάλι ).





Θεραπεία


Η θεραπεία του βρυγμού αποσκοπεί στον έλεγχο των υπέρμετρων δυνάμεων που ασκούνται στο στοματογναθικό σύστημα. Συνήθως ακολουθείται η εξής διαδικασία:

  • Φαρμακευτική αγωγή με μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη κυρίως σε εξαιρετικά επώδυνες, επείγουσες καταστάσεις όπου ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο σε συνδυασμό με μειωμένη διάνοιξη στόματος.

  • Χρήση ενδοστοματικού νάρθηκα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο νάρθηκας είναι κατασκευασμένος από σκληρό ακρυλικό και είναι άκαμπτος. Εφαρμόζεται κατα τη διάρκεια του ύπνου και πέρα από την προστασία που παρέχει στα δόντια από το τρίξιμο και τη φθορά.

Το οδοντιατρείο μας παραμένει κοντά σας για να σας βοηθήσει τόσο πληροφοριακά όσο και πρακτικά σε οποιαδήποτε απορία σας!


60 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Άφθες

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page