Για τη σύγχρονη γυναίκα η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίοδος της ζωής της, η οποία σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές. Το γυναικείο σώμα βομβαρδίζεται με πολλαπλάσια ποσότητα ορμονών από τα συνηθισμένα με σκοπό να προετοιμαστεί για τον ερχομό του νεογνού, όμως μπορούν να δημιουργήσουν και οδοντιατρικά προβλήματα. Τα οδοντιατρικά αυτά προβλήματα είναι ουλίτιδα, επουλίδα της κύησης, τερηδόνα και διαβρώσεις. Όπως είναι φυσιολογικό, η εγκυμοσύνη γεννά συναισθήματα χαράς, τα οποία όμως συχνά συνοδεύονται από φόβο και άγχος για το άγνωστο. Σχετικά με την οδοντιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν κάποιες αλήθειες και μύθοι.
1ος Μύθος: "Τα δόντια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χαλάνε πιο εύκολα και το έμβρυο παίρνει ασβέστιο από τα δόντια της μητέρας."
Αλήθεια: Τα δόντια "χαλάνε" από τους εξής παράγοντες:
Αυξημένη συχνότητα των εμετών, που παρατηρούνται ιδιαίτερα κατά το 10 τρίμηνο της κύησης, λόγω της παρουσίας της προγεστερόνης που προκαλεί χαλάρωση του οισοφαγικού σφικτήρα. Η παρουσία των οξέων του στομάχου στο στόμα προκαλεί διάβρωση της αδαμαντίνης, της εξωτερικής δηλαδή επιφάνειας του δοντιού.
Αλλαγή διαιτητικών συνηθειών, όπως η αυξημένη πρόσληψη γλυκισμάτων.
Αυξημένη παρουσία μικροβίων στη στοματική κοιλότητα και διαφοροποίηση του σάλιου. Τα αυξημένα επίπεδα των γεννητικών ορμονών προκαλούν μεταβολή στη χλωρίδα του στόματος και αυξάνεται η ευαισθησία της εγκύου στις λοιμώξεις.
Παραμέληση της στοματικής υγιεινής και έλλειψη οδοντιατρικής φροντίδας. Οι έγκυες γυναίκες λόγω των εμέτων ή και της ναυτίας που νιώθουν παραμελούν τη στοματική υγιεινή γιατί επιτείνει το αίσθημα της ναυτίας.
Η αντίληψη ότι το έμβρυο παίρνει ασβέστιο από τα δόντια της μητέρας είναι εσφαλμένη, αφού το έμβρυο λαμβάνει το ασβέστιο από την τροφή ή αν παρατηρείται έλλειψη από τα οστά.
2ος Μύθος : "Η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει την οδοντιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει μετά από τον τοκετό."
Αλήθεια:
Οι οδοντιατρικές εργασίες κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης καλό θα είναι να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. Οι λόγοι είναι ότι κατά το πρώτο τρίμηνο σχηματίζονται τα κύρια λειτουργικά συστήματα του εμβρύου και κατά το τρίτο είναι δύσκολο για την έγκυο να παραμείνει για πολλή ώρα στην οδοντιατρική έδρα ξαπλωμένη και ακίνητη. Το δεύτερο τρίμηνο θεωρείται η καλύτερη περίοδος για να γίνουν οι απαραίτητες οδοντιατρικές εργασίες. Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει οξύ πρόβλημα και η ανάγκη αντιμετώπισης φλεγμονής (πολφίτιδα, απόστημα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κτλ) ή και μόλυνσης είναι επιτακτική η οδοντιατρική αντιμετώπιση, ανεξάρτητα σε ποια εβδομάδα βρίσκεται η κύηση. Ακτινογραφίες και φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να ληφθούν και να χορηγηθούν πάντα με την κατάλληλη προφύλαξη (στην περίπτωση ακτινογραφιών χρησιμοποιείται ειδική προστατευτική ποδιά μολύβδου) και έπειτα από συνεννόηση πάντα με τον γυναικολόγο.
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν πρόβλημα περιοδοντίτιδας θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν άμεσα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να συσχετίζεται με πιθανότητα πρόωρου τοκετού όσο και με πιθανότητα γέννησης χαμηλού βάρους νεογνού.
Οδοντιατρικές εργασίες όπως αποτρύγωση (καθαρισμός), σφραγίσματα, απονευρώσεις ή ακόμα και εξαγωγές αν είναι απαραίτητο μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι εργασίες αισθητικής οδοντιατρικής (πχ λεύκανση) θα πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό και τον απογαλακτισμό.
3ος Μύθος: "Οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν ευπαθή ούλα."
Αλήθεια:
Η ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απασχολεί το 60-70% των εγκύων και εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ του 4ου και 8ου μήνα της κύησης και μπορεί να κρατήσει μέχρι 3-6 μήνες μετά τον τοκετό. Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται είναι κόκκινα, ερεθισμένα και πρησμένα ούλα τα οποία αιμορραγούν εύκολα κατά τη διάρκεια βουρτσίσματος των δοντιών. Κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και σε περίπτωση που η στοματική υγιεινή είναι παραμελημένη παρουσιάζονται μεταξύ των δοντιών και των ούλων μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων, που είναι γνωστά ως επουλίδες της κύησης. Είναι τελείως ανώδυνα και ακίνδυνα και αν δεν υποχωρήσουν μόνα τους μετά τη γέννα, αφαιρούνται από τον οδοντίατρο. Η ουλίτιδα και οι φλεγμονές στα ούλα μπορεί να παρουσιάζουν έξαρση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών μεταβολών σε κάθε περίπτωση όμως η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι ο αιτιολογικός παράγοντας. Παρουσιάζονται δηλαδή σε έδαφος προϋπάρχουσας φλεγμονής των ούλων και σε περίπτωση ανεπαρκούς φροντίδας της υγείας του στόματος. Αυτό σημαίνει ότι με τη σωστή και αποτελεσματική στοματική υγιεινή, μειώνεται σημαντικά η βαρύτητα της φλεγμονής.
Συμπερασματικά:
Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα. Αποφεύγετε προϊόντα με χλωρεξιδίνη, SLS και triclosan. Χρησιμοποιείτε μετά το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα. Αν βουρτσίζετε τη γλώσσα σας παράλληλα, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην καταπολέμηση των βακτηρίων ενώ θα διατηρείτε και την αναπνοή σας πιο δροσερή.
Προτιμήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και αποφεύγετε τις μικρές λιχουδιές στο μεσοδιάστημα των γευμάτων. Καταναλώστε άφθονες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία δυναμώνει τα ούλα, μειώνοντας την πιθανότητα αιμορραγίας τους.
Αν το βούρτσισμα των δοντιών σας προκαλεί ναυτία και επιτείνει το αντανακλαστικό του εμετού προτιμήστε μια μικρότερη σε μέγεθος οδοντόβουρτσα και λιγότερη ποσότητα οδοντόκρεμας με πιο ήπια γεύση.
Σε περίπτωση εμετού, ξεπλένετε το στόμα σας με νερό ή φθοριούχο στοματικό διάλυμα ώστε να σταματήσετε τη βλαπτική επίδραση των οξέων του στομάχου στα δόντια σας. Μην βουρτσίζετε αμέσως μετά, αλλά αφήστε να περάσει τουλάχιστον μισή ώρα.
Επισκεφθείτε άφοβα τον οδοντίατρο σας και πληροφορήστε τον για το ευχάριστο γεγονός. Εκείνος θα σας πληροφορήσει και θα σας βοηθήσει σε συνεννόηση πάντα με το γυναικολόγο σας.
Το οδοντιατρείο μας παραμένει κόντα σας στην πιο όμορφη περίοδο της γυναικείας φύσης για να σας βοηθήσει τόσο πληροφοριακά όσο και πρακτικά για να την περάσετε όσο πιο ανώδυνα και πάνω απ'όλα με υγεία!
Commenti